door Ianthe van Wageningen, shiatsutherapeut in Delft


Ik dacht dat shiatsu een vechtsport was. Dat zei iemand vorige week nog tegen mij, nadat ik haar vertelde dat ik shiatsutherapeut ben. Sommige mensen hebben geen idee wat shiatsu is, dat werd gelijk duidelijk. Ook als jij wel ervaring met een shiatsu massage hebt, kan ik mij voorstellen dat je wel het een en ander wil weten over de behandeling die je ontvangt. Zo vroeg laatst iemand of shiatsu met acupunctuur te maken heeft en zijn mensen vaak verbaasd, dat ik niet met een massagetafel werk. In deze blog geef ik antwoord op een aantal vragen die ik vaak krijg.


Waarom wordt shiatsu massage op een mat op de grond gegeven? Het valt nieuwe cliënten vaak als eerste op: ze worden uitgenodigd om op een mat op de vloer te gaan liggen en niet op een een massagetafel. Voor ons is dat ongebruikelijk, maar op de grond zitten is in Japan veel gewoner dan hier in het Westen. Een Japanse vriendin vertelde me eens dat ze, thuis in Japan, de bank vooral gebruikten om tijdschriften en andere spullen op te leggen. Zitten deden ze op de grond.


En bij een shiatsu behandeling heeft die mat op de grond ook een groot voordeel. De massage geef ik niet door spierkracht, maar vooral doordat ik inleun bij de cliënt. Dat kan natuurlijk een stuk makkelijker als iemand laag ligt. En als je het echt lastig vindt om van de grond overeind te komen, wordt je natuurlijk wel op een massagetafel behandeld.


Waar komt shiatsu vandaan? Shiatsu is een Japanse vorm van massage therapie, daar zijn redelijk veel mensen van op de hoogte. Maar eigenlijk komt shiatsu uit China. De traditioneel Chinese geneeskunde bestaat al meer dan 2000 jaar. Het bekendste onderdeel is acupunctuur, maar ook kruiden, lichaamsoefeningen en massage worden gebruikt om ziekte te voorkomen of genezen. Die manier van masseren is ergens in de 6de eeuw na Christus in Japan terecht gekomen. Vervolgens hebben de Japanners er hun eigen, verfijnde draai aan gegeven en zo is shiatsu ontstaan. Nu begrijp je gelijk, waarom ik in mijn blogs het zo vaak over de Chinese geneeskunde heb.


Wordt er nu nog wat met die achtergrond van acupunctuur gedaan bij shiatsu? Om maar even wat uitgebreider terug te komen op de vraag die mij gesteld werd of shiatsu met acupunctuur te maken heeft: in hoeverre acupunctuur nog terug te vinden is bij een shiatsubehandeling, hangt af van de opleiding die de shiatsutherapeut gevolgd heeft. Bij de opleiding die ik gevolgd heb, bij Academie Qing-Bai, hebben de leraren de theorie van de traditionele Chinese geneeskunde weer opnieuw onderdeel gemaakt van de shiatsubehandeling. Niet dat ik naalden gebruik, maar de manier van diagnose stellen is vergelijkbaar met die van een acupuncturist. De acupunctuurpunten behandel ik ook, maar dan met duimdruk. Dit had wel als gevolg, dat ik eindeloos acupunctuurpunten heb moeten stampen. Je moet er wel wat voor over hebben om shiatsutherapeut te worden.


En ben je nieuwsgierig geworden, lees dan verder over shiatsu.

Blog

Shiatsu is geen vechtsport

Een paar antwoorden op vragen die ik vaak krijg over shiatsu, zodat je weet wat je kunt verwachten als je afspreekt voor een shiatsu behandeling